sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Pitkää tikkua ja arpapeliäkö?

Meillä on tuttavaperhe, jossa kysymys oleskeluluvista on akuutti. Olen seurannut nyt tovin aikaa heidän tilannettaan ja olen tullut pohtineeksi että onko Suomessa maahanmuuttopolitiikkaa ollenkaan, vai vedetäänkö täällä oleskelulupia hatusta arpomalla vai ihan vain pitkää tikkua kiskomalla.

Meillä on tapauksia jossa maahanmuuttajataustaiset ihmiset tekevät rikoksia, ja heitä ei voida karkoittaa, koska "kotimaassa on epävakaat olot". Ja rikoksia tehdään sitten lisää. Ja jostain syystä meille on tullut myös jo rikoksen tehneitä turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia. Ja tässä tulee nimenomaan ilmi se, mistä olen huolissani: väkivaltarikolliset, kuten raiskarit, tappajat, naistenhakkaajat. Siinä ryhmä jota en soisi tulevan Suomeen, heillä ei useinkaan ole halua sopeutua kulttuuriin, vaan levittää omaa kulttuuriaan tänne.

Tuttavaperheen mies on kotoisin Turkista. Hän ei ole kurdi, vaan turkkilainen, ja hänelle tämä ero on tärkeä. Hän rakastui suomalaiseen naiseen ja sai tämän kanssa pojan. Hän haki oleskelulupaa, mutta sai kieltävän päätöksen hyvin selkeän viestin kera: "perhesyitä ei tule harkita rikollisen taustan takia". Rikollinen tausta? Turkkilainen? On ollut jopa vankilassa?? Kuulostaa pahalta.
Mutta tarkastellaan tilannetta hieman lähempää silti. Turkin lainsäädäntö ja käytännöt poikkeavat Suomen vastaavista hyvin paljon. Itsekään en ole tutustunut sen kummemmin kuin pintapuolisesti, joten en voi esitellä kaikkia eroja. Tämä on kuitenkin tullut ilmi: miehellä oli firma, joka teki konkurssin hänestä itsestään osittain riippumattomista syistä. Hänellä oli tukkuliike joka ajautui taloudellisiin vaikeuksiin. Hänet tuomittiin vankeuteen, ja hän kärsi tuomionsa. Turkissa ei kuitenkaan tuomion "lusiminen" poista maksuvelvoitetta, joten hän lähti maasta etsimään toimeentuloa muualta. Hän ajautui Suomeen, ja tässä nyt olemme. Hän ei ole tehnyt väkivaltarikosta, ja on jopa sovittanutkin, ainakin meidän katsomuksemme mukaan, rikoksensa. Mutta silti, hänet haluttaisiin nyt häätää perheensä luota, vaikka Suomessa hän ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen.
Hänestä on kerrottava vielä muutama fakta, jotta kokonaiskuvaa saadaan vielä vähän laajennettua. Hän on omaksunut suomalaisen kulttuurin melko pitkälle. Hän viettää joulua ja muita "kristillisiä" juhlapyhiä perheensä kanssa. Heidän lapsensa on kastettu ev.lut.kirkon jäseneksi. Hän syö suomalaisia ruokia, pitää saunasta, suomalaisesta oluesta ja syö jopa makkaraa. Ja se tärkein kaikesta: 11kuukauden oleskelun jälkeen hän oli suomenkielen opiskeluissaan jo niin pitkällä että pystyi asioimaan lähes missä tahansa ja nykyisellään hän pystyy keskustelemaan lähes asiasta kuin asiasta kenen tahansa kanssa. Perheen yhteinen kieli ei ole englanti, vaan mies on opetellut suomea ja perheen äiti opiskelee turkin kieltä, jotta heidän lapsensa voi kasvaa kaksikielisenä.
Kun heitä katselee, tietää, että todellista rakkautta on olemassa.

Pariskunnan vaiheista kerrottakoon sen verran, että mies ei ole puoleentoista vuoteen päässyt käymään turkissa omien vanhempiensa ja sisarustensa luona, sillä hän ei pääsisi takaisin Suomeen oman "lähiperheensä" luokse jos hän poistuisi maasta.
Tähän mennessä se, että hän on valittanut oleskelulupapäätöksestä, hankkinut Turkin tuomiosta asiakirjat ja virallisen käännöksen niihin sekä liudan muita "todisteita", on tullut maksamaan tuhansia euroja. Eikä suinkaan yhteiskunnalle, vaan hänen anopilleen.
Koska miehellä ei ollut oleskelulupaa, mutta lapsi oli saanut alkunsa, pariskunta halusi naimisiin pikimmiten. Kouvolan maistraatti kieltäytyi vihkimästä heitä. Onneksi ratkaisu löytyi kuitenkin ja he sanoivat toisilleen "tahdon" vieraan paikkakunnan maistraatissa. Kymenlaakson ulkopuolella.
Mies ei varmasti tunne itseään tervetulleeksi Kymenlaaksoon. Ei, vaikka hän on rakentamassa tänne talon perheelleen, on hommannut itselleen kurssipaikan jonka hän saa aloittaa heti oleskeluluvan saatuaan. Hän on opiskellut kieltä ja haluaa töihin, ja aikoo maksaa veronsa Kymenlaaksoon.

Miksi me emme halua tällaista ihmistä Suomeen? Miksi me emme halua häntä Kymenlaaksoon? Ja miksi me edelleen otamme vastaan väkivaltarikollisia? Miksi me pidämme täällä ihmisiä, jotka ovat sortuneet rikokseen Suomessa, Suomen lakien mukaan??

2 kommenttia:

Kimmo kirjoitti...

Juu. Ihan asiatekstiä. Tiedän kyllä miten suomalainen virkamieskoneisto on tyhmä, eikä suostu katsomaan yksilön etua myös yhteiskunnan etuna. Tuntuu enemmänkin siltä että Suomi on valtio missä todelliset rikolliset pääsevät päähän taputuksen ja "ethän tee sitten uudestaan tätä" lausahduksen turvin vapaaksi. Mutta rehellinen yksilö jos erehtyy tekemään jotain "väärin" on erittäin suuri todennäköisyys että hänen oikeutensa poljetaan lyttyyn byroktratiakoneiston toimesta.
Ja vielä huvittavinta tässä on se että yleensä näille rehellisten yksilöiden kohdalla se "väärin" toimiminen ei välttämättä ole ollut edes täysin heidän itsensä aiheuttamaan.
Vielä suuremmalla todennäköisyydellä jos kyseessä on maahanmuuttaja.

Kouvolan senaattori kirjoitti...

Totta turiset.